איך להפגיש בין חתולים?

איך לצרף חתול חדש לבית ? איך להפגיש בין שני חתולים?

בני אדם, אנו אוהבים חברה ונוטים לקחת כמובן מאליו כי חתולים ישמחו גם כן לחברת בני מינם. עם זאת, לעיתים החתול הוותיק, חולק על דעתנו ומגיב בתוקפנות כלפי חתול חדש.
בחלק מן המקרים, החתולים פותרים את העימות ביניהם בסימור שיער ומעט נהימות אך במקרים אחרים הדבר מוביל לתוקפנות ותקיפות הדדיות. ההתנהגות האגרסיבית נובעת מניסיון להגדיר את יחסי הכוחות בין החתולים ולבסס את הגבולות ביניהם. התהליך עשוי לקחת מספר שבועות ולכן חשוב להיות סבלניים.
לעיתים, בסוף התהליך החתולים יהפכו לחברים טובים, ישחקו ואף ישמחו לישון יחד. במקרים אחרים, המצב יכול להסתיים בהסכם "אי לוחמה" או "שלום קר" כאשר כל חתול מקבל על עצמו טריטוריה וכל עוד הם אינם באים במגע אחד עם השני לא נראה תוקפנות. איך מוסיפים חתול חדש לבית
במידה ושני החתולים בוגרים ובעלי אופי דומיננטי לא תמיד ניתן יהיה להגיע למצב בו הם חיים יחד ברוגע ובשלווה. אנו ממליצים להשקיע את הזמן והמאמץ ביצירת היכרות הדרגתית בין שני החתולים ובתקווה להגיע למצב של חיים משותפים ושלווים יחד.

אז איך מפגישים בין שני חתולים?  שלב ראשון בהיכרות בין החתולים – הפרדה

יש להכין חדר לפני הבאת החתול החדש בו יהיו ארגז חול, כלי אוכל ומים, מקומות מרבץ, מקומות מסתור, מתקני גירוד ואיזור שקט לשינה. חשוב לוודא כי החתול אינו יכול לברוח מהחדר וכי החלונות והדלתות סגורים כל העת (כאשר החתול מגיע לבית חדש הוא בד"כ מבוהל ועשוי לנסות לברוח).
אם החתול מגיע מבית קודם, אנו ממליצים להביא עימו את החפצים ששימשו אותו בדירה הקודמת, ארגז החול, הצעצועים וכל דבר אחר שנושא ריח מוכר. כמו כן יש להביא עימו גם את סוג המצע לצרכים והמזון שאליו הוא רגיל, זאת מכיוון שחתולים מסויימים לא יסכימו לאכול דבר מלבד המזון שהתרגלו אליו (בעיקר חתולים בוגרים).
בהבאת החתול לבית החדש יש להכניסו במנשא ישירות לחדר הסגור ואז לפתוח את דלת המנשא ולאפשר לו לצאת בעצמו ולחקור את סביבתו.

שלב שני – העברת ריחות והיכרות בין החתולים בעזרת חוש הריח והראיה

 

  1. באמצעות מגבת יבשה נלטף את כל אחד מהחתולים (בעיקר בלחיים והפנים, שם קיימות בלוטות ריח המפרישות פרומונים) ונניח את המגבת באזור של החתול השני. אם נראית תגובה אגרסיבית לריח של החתול החדש יש לבצע את העברת הריח מספר פעמים עד שלא נראית תגובה שכזו.
  2. באם לא נראית תגובה אגרסיבית ניתן לשלב חיזוק חיובי ולתת לחתול חטיפים טעימים ליד המטלית המכילה את הריח של החתול השני. כך החתול יקשר את הריח של החתול השני עם משהו חיובי.
  3. ניתן בהדרגה לקרב את צלחות המזון של החתולים לשני צידי דלת החדר כך שהם ירגישו בנוכחות אחד של השני ובריח ההדדי בזמן האוכל. אם נראית בשלב זה אגרסיביות, ניתן להרחיק את צלחות המזון, לבצע שלב זה בצורה איטית ולקרב שוב את צלחות המזון על פני מספר ימים.
  4. באם ניתן, בשלב הבא מומלץ לאפשר לחתולים לראות אחד את השני מבלי לבוא במגע (לדוגמא דרך חלון או רשת דקה).

שלב שלישי – החלפת טריטוריות בין החתולים

לאחר שהחתולים מרגישים בנוח אחד עם השני ואין תגובות של אגרסיביות יש להעביר את החתולים, עדיף באמצעות מנשא, בין הטריטוריות. כך החתול הוותיק נחשף לריח ולאזור בו שהה עד היום החתול החדש ואילו החתול החדש יכול להכיר את הבית ללא כל איום או הפרעות. חשוב מאוד לזכור לא לאפשר מצב של חלונות פתוחים או דלתות לא סגורות דרכן החתול החדש יכול לברוח!

מומלץ לבלות חלק מן הזמן עם החתול הוותיק, לשחק עימו ולתת לו חטיפים טעימים כך שזמנו בטריטוריה המוגבלת יעבור בצורה נעימה וחיובית.
את החלפת הטריטוריות מומלץ לעשות לפחות במשך שבוע, לפחות פעמיים ביום במידת האפשר.

שלב רביעי – הפגשה בית החתולים תחת פיקוח

לאחר מספר החלפות טריטוריה ניתן לפתוח את הדלת המפרידה בין החדרים ולאפשר לחתולים להיפגש. אין צורך להאיץ בחתולים לבוא במגע אחד עם השני או להכריח את החתול החדש לצאת מן האזור הבטוח שלו. יש להמשיך להעניק לחתול הוותיק מספיק תשומת לב בזמן זה.
חשוב לשים לב כל העת לחתולים ואם נראית אגרסיביות או הכנה לתקיפה בין החתולים יש לנסות להסיח את דעתם ע"י ניסיון משחק (כגון משחק חכה). אם נראות נהימות או נשיפות אפשר להפריד ביניהם (שוב, ללא כעס או צעקות) ולחזור על ניסיון ההיכרות בשלב מאוחר יותר. בזמן זה ניתן לשקול שימוש בתרסיס feliway המכיל פרומונים מרגיעים.

בהדרגה, ניתן להאריך את המפגשים בין החתולים כאשר קצב ההיכרות מוכתב על ידי תגובות החתולים אחד לשני.
חשוב לא להתייאש גם אם התהליך לוקח זמן, קצב ההיכרות בין החתולים מוכתב על ידם ולפי האופי וההתנהגות שלהם. במרבית המקרים תהליך ההיכרות וההסתגלות בין שני חתולים בוגרים לוקח בין שבועיים לחודש.

הנחיות כלליות לסוף התהליך:

חשוב שיהיו לחתולים שני סטי כלים נפרדים של מזון ומים המרוחקים זה מזה. מומלץ גם שיהיו שני ארגזי חול נפרדים (בחדרים שונים, עדיף שלושה ארגזים אם ניתן) ואידיאלית חשוב שלחתולים תהיינה אפשרות להתרחק זה מזה הן מבחינת מרחק אנכי והן אופקי (מדפים / אזורים גבוהים אחרים בהם יכולים לנוח בנפרד).

דילוג לתוכן