אילוף גורים לצרכים

חינוך גורים לצרכים – כיצד לחנך כלב לעשות צרכים מחוץ לבית?

קודם כל, המון מזל טוב על צירוף גור כלבים חדש לביתכם. בשלב הראשון צריך להעניק לו תחושה של בית והרבה חום ואהבה. אחרי שהוא מתמקם בביתכם ומרגיש בנוח מגיע הזמן לאמן אותו למתן צרכים מחוץ לבית.

בשלב הראשון חשוב להבין כי לגור צעיר יש יכולת מועטה מאוד להתאפק ולכן חשוב מאוד להיות סבלניים ולהבין כי האימון למתן צרכים הינו תהליך לא פשוט.

גורי כלבים עושים את צרכיהם כאשר:

  • הם מתעוררים משינה
  • עומדים ללכת לישון
  • לאחר משחק סוער או פעילות גופנית
  • לאחר אכילה ושתייה

סיבות אלו, גור כלבים צעיר צריך להילקח לטיול ממש לאחר שסיים לאכול ומייד כשקמים בבוקר מאחר ויכולתו להתאפק מאד מוגבלת. כמו כן, במקרים רבים ניתן לזהות סימנים מקדימים לפני שכלבים נותנים צרכים כגון סיבוב סביב עצמם או רחרוח הרצפה. ככל שתוכלו לצפות מתי הגור עומד לתת צרכים כך האימון יהיה אפקטיבי יותר ומשך האילוף יהיה קצר יותר.

נקודות חשובות נוספות:
לא ניתן לדרוש מכלב (ובייחוד כלב צעיר) להתאפק שעות רבות אם הוא סגור בבית כל היום. יש להוציאו מן הבית לטיולים לפחות שלוש – ארבע פעמים ביום (ובגורים צעירים, גם יותר, אפילו 8-10 פעמים).

בזמן טיול למתן צרכים חשוב לזכור שזו מטרת הטיול וזה לא הזמן לשחק עם הכלב או לנסות לאלפו למטרות אחרות. יש לאפשר לו לתת את צרכיו ואז לטייל עימו מעט יותר (כי אם יבין שהטיולים הם למטרת מתן צרכים בלבד הוא ינסה להתאפק בכדי להאריך את משך הטיול). כמובן שיש לשבח אותו בכל מתן צרכים מחוץ לבית (או אף לתת חטיף כפרס).

אז איך אפשר לאלף כלב לתת צרכים מחוץ לבית?

קיימות דרכים רבות ושונות אך רובן מבוססות על עיקרון חשוב אחד של תיחום הגור לסביבה מוגבלת ושימוש בעיקרון שכלבים מעדיפים להימנע ממתן צרכים במקום בו הם ישנים ואוכלים.

את התיחום ניתן לבצע באמצעות גדר גורים (הניתנת לקנייה בכל חנות חיות) או כלוב אילוף מיוחד אשר מספיק גדול לצרכיו של הגור.
ישנם בעלים המתקשים עם ההרגשה שהם כולאים את הכלב. זיכרו שתיחום גורים הוא דומה להשמת התינוק האנושי בלול – זו דרכינו לשמור על הגור בטוח בזמן שאינו בהשגחה ומאפשר חינוך שלו בצורה נעימה ומהירה יחסית.

 

נקודות חשובות לגבי תיחום הגור:

אזור התיחום אמור להיות נעים ומקושר לחוויה חיובית. חשוב שתהיה לגור פינה חמה ונעימה ואסור, באיסור חמור, להשתמש בתיחום כעונש. כאשר שמים את הגור באזור התיחום בפעמים הראשונות (ובכלל) חשוב לתת לו משחקים / צעצועי לעיסה או דברים נוספים אשר יאפשרו לו להעסיק את עצמו ולקשר את המקום עם חוויה חיובית.
אם משתמשים בכלוב לתיחום, יש להשאירו פתוח בתחילה ולהעלות את הזמן בו שוהה הגור בכלוב בהדרגה.

חשוב שאזור התיחום יהיה במקום בו נמצאים גם בני המשפחה ולא בנקודה מבודדת בבית בה הגור לא יהיה במגע עם אנשים. חינוך כלבים לעשות פיפי מחוץ לבית
אין צורך שאזור התיחום יהיה מאוד גדול, זכרו שגם "בטבע" כלביים נשארים מבחירה במאורותיהם לעיתים יותר מחצי יום.

 

שימוש בעיתונים לאילוף מתן צרכים

את מתחם הגור יש לרפד בעיתונים כאשר בנקודה הרחוקה מן הכניסה יש לשים את פינת השינה, האוכל והמים.

אחרי שהגור מתרגל לעשות את צרכיו על העיתונים, ניתן בהדרגה להקטין את האזור עם העיתונים ולקרבם ליציאה, כך לא יעשה צרכיו בכל האזור אלא רק על העיתונים. עם הזמן תבחינו כי הגור יעדיף לעשות את צרכיו באזור המרוחק יותר מאזור השינה והמזון.
אם הגור נתפס "על חם" כשהוא נותן צרכים בבית יש להגיד לו "לא!" בקול אסרטיבי, אין להכות אותו, יש להרימו ולשים אותו על העיתונים. עם הזמן הוא ילמד לעשות את צרכיו רק באזור זה.
בהדרגה ניתן להזיז את העיתונים לכיוון היציאה מן הבית ואז לחצר או באזור בו הבעלים מעוניין שהגור יעשה את צרכיו. עם הזמן, כאשר הגור עושה את צרכיו בעקביות על העיתון במקום בו "מותר לו" ניתן להוציא את העיתון והגור ימשיך לעשות את צרכיו באזור זה.

יש להבין כי השימוש בעיתונים אינו מלמד את את הגור להתאפק אלא מלמד אותו לתת את צרכיו במקום מרוחק יותר (ומסייע גם לבעלים לשמור על המקום נקי).

ניתן גם להשתמש בשיטת התיחום, ללא שימוש בעיתונים אלא להקפיד על הוצאה של הגור למתן צרכים בזמן.

כאשר מוציאים את הגור מהאזור הסגור / כלוב האילוף יש להוציאו מיידית לצרכים מחוץ לבית. בכל מתן צרכים מחוץ לבית יש לשבח אותו ואפשר לתת פרס. אם הכלב עשה את הצרכים בטיול מחוץ לבית ניתן להשאירו משוחרר בהשגחה לזמן קצר (15-30 דקות).
אם הכלב לא עשה את צרכיו, יש להחזירו לאזור הסגור לעשרים דקות נוספות ואז שוב לרדת לטיול לשם מתן צרכים.
עם הזמן, ניתן להגדיל את פרק הזמן בו הגור הצעיר משוחרר בבית.
מומלץ לגוון את הטיולים למתן צרכים באזורים שונים (מדרכה / חול / דשא וכו') כך שהכלב יתרגל לתת צרכים במקומות שונים).

מה לעשות אם מגלים בבית צרכים שניתנו כאשר לא שמנו לב?

חשוב – אין לכעוס או להעניש את הגור או לתחוב את אפו לתוך צרכיו (גם אם עשה את צרכיו לפני דקה). הוא לא יבין מדוע כועסים עליו והדבר יגרום לו לפחד מכם. יש לזכור להוציאו מוקדם יותר בפעם הבאה.

צריך להבין כי כלבים מקשרים בין דברים אשר קורים אחד לאחר השני. כך לדוגמא אם הגעתם הביתה ומצאתם שלולית פיפי וכעסתם על הגור, הוא יקשר את הכעס שלכם לכניסתכם הביתה ובפעם הבאה יפחד מכם כאשר אתם נכנסים הביתה. הדבר כמובן לא יעזור לפיתרון מתן צרכים בבית.
נקודה נוספת – לא מומלץ לרחוץ את האזור בו נתן הכלב צרכים עם אקונומיקה מאחר ויש לה ריח של אמוניה הדומה לזה של שתן ולכן הדבר יכול לעודד דווקא את הכלב להמשיך לתת את הצרכים באזור.

עם השקעה נכונה ומעקב אחר השלבים שתוארו, פרק הזמן אשר נדרש לאלף גור לתת צרכים מחוץ לבית הוא בד"כ מספר שבועות.

לסיכום, ברור כי אילוף או חינוך כלב לתת צרכים מחוץ לבית הינו עניין מורכב ודורש זמן, השקעה וסבלנות מן הבעלים אבל צריך להבין שככל שתשקיעו יותר ותהיו עקביים בחינוך, משך האילוף יתקצר.

נקודה חשובה נוספת – אין להוציא גור צעיר לא מחוסן לטיולים מחוץ לבית! עדיף להתחיל את האילוף לפחות אחרי החיסון השני (התייעצו עם הווטרינר לפני כן), זאת בשל סכנה להידבקות במחלות מסוכנות.

דילוג לתוכן