אלרגיה לפרעושים בכלבים וחתולים
אלרגיה לפרעושים היא סוג האלרגיה הנפוץ ביותר בכלבים וחתולים במרבית העולם (וכמובן בישראל). ככל הנראה זוהי מחלת העור הנפוצה ביותר בכלבים (ואף יתכן המחלה הנפוצה ביותר בכלל). במקרים רבים, אלרגיה לפרעושים מופיעה במקביל לאלרגיות נוספות כגון אלרגיה למזון או אלרגיה לחומרים נשאפים (אטופי).
הפרעוש הנפוץ, הגורם לאלרגיה בכלבים ובחתולים, הוא פרעוש החתול (בשמו הלועזי – Ctenocephalides felis). החומר הגורם לאלרגיה הוא נוגד קרישה הנמצא בדם הפרעוש ומופרש לדם בעל החיים בעת העקיצה.
האלרגיה עשויה להופיע בכל גיל, מין וגזע. ידוע כי גזעים מסויימים רגישים יותר מאחרים כגון רועה גרמני.
סימני אלרגיה לפרעושים בכלבים וחתולים
הסימן העיקרי והראשון הוא גירוד כאשר בחלק מן המקרים הגירוד הוא עונתי (בעונות החמות יש יותר פרעושים ולעיתים סימני האלרגיה חמורים יותר בהן).
פרעוש החתול הגורם לאלרגיה
בכלבים – אזורי הגירוד העיקריים כוללים את הגב האחורי ובסיס הזנב ולעיתים יש מעורבות של הבטן והמפשעה. סיבוכים משניים של האלרגיה והגירוד כוללים פצעונים, דלקת עור רטובה ומפרישה (הוט ספוט), עיבוי העור, קשקשים וקרחות.
בחתולים – אזורי הגירוד הנפוצים כוללים את הצוואר והגב. לעיתים אצלם נראה התקרחות סימטרית, פצעונים וסיבוך של מחלה משנית לאלרגיה בשם הקומפלקס האאוזינופילי.
אבחון
האיבחון הראשוני מבוסס על בדיקה גופנית של הכלב או החתול בה הוטרינר מזהה פרעושים ואת אזורי הגירוד המוכרים והמתאימים לאלרגיה זו.
במקרים רבים ניתן לזהות נגיעות בתולעי סרט המועברות ע"י פרעושים (ומשמשות הוכחה לנוכחות פרעושים גם אם הם לא נראים בעין).
בספירת דם ניתן לזהות לעיתים תאי דם מסוג אאוזינופילים (יותר בחתולים).
קיימים מבחנים מורכבים יותר כגון ביופסיה של העור והזרקת האנטיגן לעור בעל החיים ובחינת התגובה לכך (אך אלו בד"כ אינם נחוצים).
טיפול בבעל חיים הסובל מאלרגיה לפרעושים
הטיפול החשוב ביותר הוא מניעת הנגיעות בפרעושים! זאת יש לבצע ע"י טיפול בכלב או בחתול עם אמפולות מתאימות ובנוסף טיפול סביבתי בבית ובחצר (הדברה סביבתית, כביסה בטמפ' גבוהה של מיטות הכלב, שאיבת ספות וכו').
הטיפול החשוב הנוסף הוא טיפול בדלקת העור המשנית. הדבר נעשה באמצעות אנטיביוטיקה ובמקרים קשים ניתנים גם סטרואידים לטווח קצר להפסקת הגירוד.
במקרי אלרגיה קשים הוטרינר ימליץ לעיתים להשתמש בשני תכשירים שונים (אמפולות) נגד פרעושים כאשר הם ניתנים בהפרש שבועיים אחד מהשני. בחלק מהמקרים יש צורך בשילוב של ספריי דוחה פרעושים על בסיס שבועי (בשנה האחרונה החל שיווק של קולרים יעילים יחסית כנגד פרעושים, התייעצו עם הוטרינר לגבי התאמתם במקרי האלרגיה).