דלקת עור רטובה (הוט ספוט / hot spot)
הוט ספוט הינה דלקת עורית חריפה הנוצרת או מוחמרת בשל גירוד באזור מסוים. הגירוד הראשוני נובע במרבית המקרים ממצבי אלרגיה שונים (כאשר אלרגיה לפרעושים היא אחת הסיבות העיקריות).
דלקת עורית רטובה נפוצה יותר בקיץ הן בשל רחיצות תכופות יותר של הכלב הגורמות לפגיעה בעור, נפיצות גבוהה יותר של טפילים עוריים כגון פרעושים וקרציות הגורמים לגירוד הראשוני וכן בשל מצבי אלרגיה הנפוצים יותר בחודשים החמים. כמו כן, בקיץ, שילוב של לחות וחום מקלים על התרבות חיידקים או פטריות על שטח פני העור ופציעת העור בשל הגירוד או נוכחות טפילי עור גורמים להתפשטות והחמרת המצב.
גורמים נוספים כוללים פרווה מלוכלכת ורטובה, קוצים הנתפסים בפרווה ובעיות בשקים אנאליים (הנמצאים ברקטום, מתחת לזנב) הגורמות לגירוי.
בשלב הראשוני נוצרת פגיעה בעור ועל האזור הפגוע מתיישבים חיידקים, הכלב מלקק את האזור ובכך מחמיר את המצב, האזור נשאר רטוב מהליקוק או בשל ההפרשות העוריות מהדלקת ויותר חיידקים מתרבים באזור.
סימני hot spot
האזור הפגוע נראה כמופיע באופן פתאומי, הוא נראה כפצע אדום ללא שיער המתפשט סביב במהירות ומכאן שמה של המחלה – הוט ספוט – Hot spot ("נקודה חמה"). התהליך מתפתח במהירות יחסית תוך שעות.
בכלבים בעלי פרווה ארוכה לעיתים לא רואים את הפצע עצמו וכל מה שנראה על פני השטח הם הרטיבות וההפרשות על גבי הפרווה.
כאשר העור וכלי הדם העליונים נפגעים נוצרת אדמומיות משמעותית, רטיבות והפרשות רבות. האזור עצמו הינו לעיתים בעל ריח רע. במקרים קשים, שאינם מטופלים, לא נדיר לראות הטלת ביצי זבובים ורימות באזור.
מצבי הוט ספוט נפוצים בעיקר בשורש הזנב והאזור האחורי והראש.
טיפול בהוט ספוט
הטיפול הראשוני הינו גילוח מלא של כל האזור. רק לאחר הגילוח ניתן לראות את העור הפצוע עצמו, ואכן, רק לאחר הגילוח ניתן להעריך את חומרת המצב לעומת המצב הראשוני בו האזור מכוסה ע"י הפרווה. לעיתים, מכיוון שהמקום כואב, יש צורך בטשטוש או הרגעה של הכלב.
לאחר הגילוח מבצעים ניקוי וחיטוי של כל האזור ולעיתים מורחים משחה מחטאת ומרגיעה.
בנוסף יש לטפל בכלב באנטיביוטיקה (בד"כ צפורל) וסטרואידים לטווח הקצר בכדי להקל על הגירוד. במידה ונראה זיהום חמור באזור הדלקת תילקח גם תרבית מהאזור לזיהוי החיידקים המעורבים והתאמת טיפול אנטיביוטי מתאים.
במרבית המקרים יש צורך להלביש על הכלב קולר אליזבטני (אהיל) בכדי למנוע ממנו להמשיך להזיק לאזור הפגוע.
לאחר טיפול, העור מחלים תוך כשבוע שבועיים.
בכל מקרה של איבחון דלקת עור רטובה יש לחפש ולאתר את הגורם הראשוני שגרם לדלקת העור. לכן, לאחר הטיפול הראשוני וההחלמה יש לטפל בגורם עצמו. כך לדוגמא אם החשד הוא שהגורם הוא אלרגיה לפרעושים יש לבצע טיפול קבוע כנגד טפילים אלו ובמקביל לנקות את סביבתו של בעל החיים.
מניעת דלקת עור רטובה
- טיפול מונע בפרעושים וקרציות (ע"י טיפוניות מתאימות או קולר נגד קרציות)
- בדיקה וטיפול בדלקות אוזניים (היכולות לגרום לגירוד והוט ספוט באזור הראש)
- מתן מזון היפאלרגני במקרי אלרגיה למזון
- שמירת הפרווה נקיה
- לא להשאיר את פרוות הכלב לחה או רטובה
- נקיטת משנה זהירות בתספורת – אין לגלח לחלוטין את הכלב (גורם לגירוי העור) אלא לקצר את הפרווה