מהו הריון מדומה בכלבות?
הריון מדומה הינו תופעה נפוצה בכלבות שאינן מעוקרות (אך לא בכולן). הסימנים במצב זה משתנים בין כלבה לכלבה כאשר בחלקן יש התפתחות של העטינים בלבד ואילו כלבות אחרות עוברות שלב של "המלטה מדומה" ויצירת חלב.
בזמן הריון מדומה חלק מהכלבות הופכות פחות פעילות (בדומה לכלבה הרה), משמינות, בונות לעצמן מעין קן המלטה ואף מאמצות גורים (כגון בובות צעצוע או חפצים אחרים). את "הגורים המדומים" הכלבה עשויה להניח בקן שבנתה ואף להגן עליהם בדומה לכלבה שמגינה על גוריה. התנהגות זו עשויה להיות בעייתית אם הכלבה הופכת תוקפנית בצורה מוגזמת ועשויה לנשוך את בני הבית.
במצב של הריון והמלטה מדומה הכלבה מסוגלת לאמץ ולגדל גורי כלבים אחרים (או גורי חתולים) ולטפל בהם בהצלחה. בשל כך הועלתה השערה ע"י חוקרים כי מדובר במנגנון "נורמאלי" המאפשר לכלבות בלהקה לטפל בגורים שאינם שלהן ובכך להגדיל את סיכויי ההישרדות של גורים אלו.
ידוע כי חלק מן הכלבות הן בעלות נטייה להריון מדומה ולכן כלבה אשר עברה הריון מדומה היא בעלת סיכויים גבוהים לעבור את התהליך גם בייחום שלאחר מכן, ובעתיד בכלל.
חסרונות של הריון מדומה:
תוקפנות – כפי שהוסבר בתחילת המאמר
נטייה גבוהה יותר לפיתוח דלקת רחם (פיומטרה) – מסיבה זו אנו ממליצים לעקר כלבות בעלות נטיה זו.
האם יש צורך בטיפול בהריון מדומה?
לרוב אין כל צורך בטיפול כלשהו והסימנים יחלפו תוך מספר שבועות.
אם הכלבה מלקקת את אזור העטינים (ולמעשה באמצעות המגע מעודדת את הפרשת החלב) ניתן לחבוש לה קולר אליזבטני. אם יש צורך בהתערבות תרופתית ישקול הווטרינר לרשום תרופות משתנות אשר תגרומנה להתייבשות קלה ובכך למניעת ייצור חלב.
תרופות הורומונליות שונות (כגון תחליפי פרוגסטרון ואסטרוגן) בד"כ אינן מומלצות, מלבד תרופות המעכבות ייצור פרולקטין שהוא ההורמון האחראי על יצירת חלב.
במידה והינכם מעוניינים להפסיק את מחזורי ההריון המדומה יש לעקר את הכלבה.
חשוב לדעת כי אם הכלבה מפגינה תוקפנות בזמן הריון מדומה ואתם מעוניינים לעקר אותה בשל כך, יש להמתין עד סיום התהליך. זאת מאחר ועיקור במהלך ההריון המדומה עשוי לגרור את המשכות ההתנהגות הנ"ל לאורך זמן.