פטרת בחתולים

פטרת עורית בחתולים (דרמטופיטים)

פטריות הפוגעות בעור חתולים הינן מחלה נפוצה יחסית. מלבד הפגיעה בחתולים המחלה יכולה להדביק גם בני אדם ולכן וטרינרים מעניקים לה חשיבות מיוחדת.
קיימות מספר סוגי פטריות הפוגעות בחתולים. הפטריה הנפוצה ביותר נקראת מיקרוספורום קניס והיא פוגעת בחתולים, כלבים ובני אדם. ידוע כי חתולים בעלי שיער ארוך וכן גורי חתולים פגיעים יותר לפטריה זו.

סימני פגיעה של פטריות בחתולים:

הפטריה מפרישה חומרים הפוגעים בשכבת הקרטין החיצונית של השערה ומאפשרים לה לחדור פנימה. הפגיעה גורמת להחלשות השיערה ולכן לנשירה וקרחות.
החומרים אותם מפרישה הפטריה פוגעים גם בעור ולכן נראים קשקשים ואדמומיות בעור.
בד"כ תוצאת ההדבקה היא קרחות עגולות עם גבולות ברורים באזור הפנים, אוזניים וקצות הרגליים.
במרבית המקרים הקרחות אינן מגרדות ואינן מפריעות לבעל החיים.

בחלק מן המקרים מערכת החיסון של החתול תתגבר על הפטריה והיא תעבור אך יתכנו מקרים של פגיעה משמעותית בעור ופרווה, זיהומים משניים וכמובן הדבקה של בעלי חיים אחרים או בני משפחה, מכן החשיבות הגדולה של טיפול בחתול נגוע

ניתן לראות התקרחות ואדמומיות מתחת לאוזן וכן על חוטם החתול

בבני אדם סימני הפטריה כוללים בד"כ קרחות עגולות אדומות כפי שניתן לראות בתמונה המצורפת. בניגוד למצב בחתולים, בבני אדם פטריה עורית הינה מצב מגרד.

פטרת חתולים

 

אבחון פטרת בחתולים

במידה ועולה חשד לפטריה יבצע הוטרינר בדיקה ראשונית באמצעות מנורה מיוחדת הגורמת לחלק מן הפטריות לזהור. עם זאת, מאחר ושיטה זו אינה נחשבת מדויקת, במרבית המקרים יעדיף הוטרינר לקחת מספר דגימות שיער וקשקשת לשליחת תרבית פטריות למעבדה.
חסרונה של התרבית היא שלוקח לעיתים מספר שבועות עד קבלת התשובה.

טיפול בפטריות בחתולים

הטיפול מכיל שני מרכיבים – טיפול בסביבה וטיפול בחתול.
טיפול בסביבה – יש לבצע ניקיון בסביבת מגוריו של החתול ובכל הבית. יש לשאוב את הספות והמיטות ולכבס בטמפרטורה גבוהה כל מצע או בד עימו היה החתול במגע. מומלץ לשטוף את הרצפה באקונומיקה מדוללת (ולאוורר את הבית היטב כמובן לאחר מכן).
במידה ויש בעלי חיים נוספים בבית מומלץ לבדוק גם אותם לאפשרות הדבקה.

טיפול בחתול – לטיפול זה ישנם שני מרכיבים, טיפול סיסטמי הניתן בכדורים או נוזל לפה וטיפול על העור עצמו בנוזל או שמפו.
במקרים קלים במיוחד ניתן להשתמש במשחות או נוזל הניתנים למריחה על הנגעים עצמם (אך קיים סיכון של המשך הדבקה ופיזור נבגי הפטריה בסביבת המחייה של החתול).
משך הטיפול הינו ארוך ונמשך לעיתים חודש – חודשיים.

דילוג לתוכן