הרעלת בצל בכלב
בוני, כלב פקינז בן חמש נבדק ע"י דר' תומר לאחר שבימים האחרונים נראה חלש מהרגיל ובנוסף החל להקיא מספר פעמים.
הילה, בעליו של בוני, סיפרה שהוא כלב שובב ושמח בד"כ אך היום בקושי הולך ומסרב לאכול.
בבדיקה הגופנית שבוצעה נראה שלבוני יש דופק מהיר מאוד וריריות חיוורות ביותר.
מאחר ואחד הגורמים העיקריים לריריות חיוורות הוא אנמיה בוצעה בדיקת דם. בבדיקה נמצאה אנמיה קשה ביותר. אחוז תאי הדם האדומים של בוני היה 13% כאשר הערך הנורמאלי, המינימאלי בכלבים, עומד על כ-37%.
בהסתכלות במיקרוסקופ נראו גופיפים בשם "גופיפי הינץ" בכמות רבה מאוד על תאי הדם האדומים.
משילוב הממצאים הועלה חשד להרעלה ע"י מזון או תרופות אשר יכולים לגרום לכך.
קיימים מיני מזונות שונים היכולים לגרום למצב, בינם: שום, בצל וברוקולי. גם מוצרים הנמצאים בבתים רבים כגון נפתלין יכולים לגרום להרעלה זו.
בשלב זה חקרנו את הבעלים ואז התברר כי בשבוע האחרון, בוני קיבל מנת כבד קצוץ, שכמובן הייתה עשירה בבצל, כמעט כל יום.
בוני אושפז
בבית חולים וטרינרי וקיבל
מנת דם בכדי להחזיר לו את כמות הדם לה היה זקוק. בנוסף הוא טופל בנוזלים, נוגדי בחילה ונוגדי חמצון (מאחר והנזק הנגרם לכדוריות הדם הוא נזק חמצוני). לאחר כיום אשפוז, מצבו השתפר בצורה דרמטית והוא חזר לאכול ולשתות. מדדי הדם שלו התייצבו ואף עלו בהתמדה ולכן הוא שוחרר באותו הערב להמשך טיפול בבית.
מקרה זה בא ללמד אותנו שיש מאכלים רבים אשר אולי טעימים לכלב ובריאים לנו אך יכולים לסכן את בריאות הכלבים והחתולים.
בצל, בכל צורותיו (קצוץ, טרי, מבושל או מיובש) עלול לגרום למחלה קשה ואף למוות. הבצל גורם לנזק חמצוני לכדוריות האדומות והרס שלהן. בעקבות כך נגרמת ירידה במספר כדוריות הדם האדומות בדם – כלומר אנמיה.
סימני ההרעלה תלויים ברגישות החיה ובכמות הבצל אותה אכלה (יש הבדל בין חשיפה לאורך זמן לכמות קטנה ובין אכילת כמות גדולה בבת אחת). הסימנים כוללים חולשה, צהבת, הקאות וחוסר תיאבון.
הטיפול לרוב הוא טיפול תומך הכולל נוגדי חמצון, נוזלים ובמידת הצורך מנות דם. לרוב הגוף מייצר כדוריות דם וחוזר לרמה הנורמאלית תוך 10-14 ימים מהפסקת אכילת הבצל.
לא ניתן למנות את כל המאכלים הביתיים אשר יכולים לגרום להרעלות בכלבים, לפניכם רשימה חלקית של הגורמים הנפוצים:
- בצל
- שום
- ברוקולי (בכמות גדולה)
- שוקולד
- תה/קפה
- ענבים / צימוקים
- אגוזי מקדמיה
* חשוב לזכור שחלק גדול מהמאכלים יכולים לגרום להרעלה גם בצורתם הטרייה וגם לאחר בישול או טיגון.
למידע נוסף על מזונות מסוכנים לבעלי חיים היכנסו למאמר המלא: מזונות אסורים לכלבים וחתולים