הרעלת חשיש / מריחואנה בכלבים – תיאור מקרה
צ'אבי, שרפיי צעיר כבן שלוש התקשה ללכת באופן פתאומי.
כאשר נבדק צ'אבי ע"י דר' תומר נראה מייד כי הוא הולך בחוסר שיווי משקל ברור ומועד לעיתים קרובות. כמו כן נראה כי הוא מטפטף שתן.
הליכה בחוסר שיווי משקל מלמדת בד"כ על בעיה עצבית כלשהי ולכן בוצעה בדיקה גופנית מקיפה למערכת העצבים. בבדיקה לא נראו פגיעות עצביות נוספות מלבד רגישות יתר למגע וקול. למעשה בכל פעם שצ'אבי שמע קול חזק או שניסו ללטפו הוא קפץ בבהלה.
בבדיקה הגופנית המלאה נראה גם דופק איטי מהנורמאלי.
בשלב זה הוסבר לבעלים כי ככל קיימות מספר אפשרויות לגורמים למצבו ולסימנים העצביים. אפשרויות אלו כללו הרעלה כלשהי, דלקת בקרומי המוח ועוד אפשרויות שונות. עם זאת, לאור מצבו הכללי הטוב של צ'אבי (מלבד הסימנים העצביים) האבחנה המבדלת העיקרית הייתה הרעלה.
קיימים לא מעט חומרים הגורמים לסימנים דומים ולכן הבעלים נשאלו על תרופות או סמים שיש סיכוי כי לכלב הייתה גישה אליהם בבית, טיפולים כנגד טפילים חיצוניים או פנימיים ואפשרות של ריסוס כנגד חרקים בבית. התשובות לכל השאלות היו שליליות.
בשלב זה הוסבר לבעלים כי שילוב הסימנים של דופק איטי, הליכה בחוסר שיווי משקל וטפטוף שתן מאוד מתאימים למצב של הרעלת חשיש / מריחואנה. הבעלים נשבעו כי אין כל סיכוי שלכלב היתה גישה כלשהי לסם וכי אף אחד מבני הבית לא משתמש או מכיר אנשים אשר משתמשים בסמים.
בשלב זה נלקחה בדיקות דם לצ'אבי והוא טופל בנוזלים ותוספת של פחם פעיל למזונו בכדי לספוג רעל אפשרי שאולי קיים במערכת העיכול.
בבדיקת הדם לא היו ערכים חריגים מלבד רמת גלוקוז בגבול התחתון של הנורמה, ממצא זה מתאים גם הוא למצב של הרעלת חשיש בכלבים. בשל כך התקשר דר' תומר לבעלים וביקש שיבררו האם בכל זאת יש סיכוי כי הכלב נחשף לחשיש או למריחואנה.
לאחר כחצי שעה התקשרו הבעלים, התברר כי אחד מחבריו של בנם של הבעלים "חמד לצון" והחליט לבדוק האם הכלב יאכל חלק קטן מקובית חשיש שהייתה עימו ביום הקודם. צ'אבי כמובן בלע בשמחה את הקוביה ולכן הורעל.
הרעלת חשיש מטופלת בד"כ במתן נוזלים לשמירה על לחץ דם ולמניעת התייבשות (מאחר והכלבים לא תמיד אוכלים ושותים), לעיתים מוסף לנוזלים סוכר במקרי רמת סוכר נמוכה בדם (כמו במקרה של צ'אבי). בנוסף ניתן פחם פעיל אשר סופג חלק מן החומר הנמצא במערכת העיכול. מרבית החומר מופרש ע"י מערכת המרה אל המעי ומשם לצואה אך לעיתים יש ספיגה חוזרת שלו ולכן חשוב לטפל בפחם פעיל למשך 24 שעות מזמן אכילת חשיש או מריחואנה בכדי למנוע ספיגה חוזרת זו.
תמותה במקרי הרעלת חשיש בכלבים היא נמוכה אם החיה מטופלת ולכן בכל מקרה של חשש יש לפנות לוטרינר.
צ'אבי טופל בנוזלים, פחם פעיל וגם במעט וליום להרגיעו בשל רגישות היתר שהפגין. לאחר יום של טיפול תומך מצבו השתפר בצורה משמעותית, הדופק חזר לתחום התקין, הוא חזר ללכת בצורה תקינה וחזר לעצמו לחלוטין.