מלען באף של כלב

 מלען באף של כלב

ג'וני, לברדור מעורב צעיר, טייל עם בעליו בשדות באחד מימי הקיץ, שם הוא נהנה מהחופש הגדול של הכלבים – לרוץ חופשי ללא רצועה על צווארו.
לאחר הטיול הבעלים שלו שמו לב לרצף התעטשויות שלא פסקו ולכן ג'וני נזקק לבדיקת וטרינר.

בבדיקה של ג'וני נמצאו מעט הפרשות ודימום קל מנחיר שמאל והיה ברור שהוא סובל מאוד ושמשהו נכנס לאפו ומציק לו.
החשד העיקרי במצב זה (בייחוד אחרי טיול בשדות) הוא שנכנס מלען לאפו של ג'וני. בבדיקה תחת טשטוש לתוך חלל האף לא נראה המלען עצמו.

קצת הקדמה – מהו מלען?
מלען הוא זרע זיפני של צמחי השיבולת. הזרע עטוף בזיפים נוקשים ומשוננים המשמשים להצמדות אל בעלי החיים אשר עוברים בסמוך לצמח וכך מעבירים את הזרע לאזורים חדשים (זוהי דרך ההפצה של הצמח). בישראל, מלענים נפוצים בסוף האביב ובקיץ.

הבעייתיות היא שהמלען מתקדם בכיוון אחד, עם הזיפים, קדימה. בשל כך, אם המלען חודר לאפו או לאוזנו של כלב, הסיכוי שהכלב יצליח להוציאו בעצמו, ללא עזרת הוטרינר, הוא קטן ביותר.

למלענים יש נטייה להתחפר בפרוות בעלי החיים, להיתקע בעין, בין אצבעות הרגליים ובמקרים נדירים אף להישאף לדרכי הנשימה (מקרה שכזה גורם לשיעול שאינו חולף). מלען אשר מתקדם בתוך גוף בעל החיים יכול לגרום לבעיות רבות וקשות. מלען מסוגל לנדוד בתוך העור, האוזן, האף או דרכי הנשימה. בנדידתו גורם המלען גורם לזיהום ודלקת ואם הוא מצליח להתחפר עמוק בגוף הכלב יתכן זיהום חמור (והוצאתו תהיה בניתוח מורכב בלבד). בעיתיות נוספת של מלענים היא העובדה שלא ניתן לזהותם באמצעות צילומי רנטגן ולכן לעיתים קשה לוטרינר לאבחנם אם כבר חדרו עמוק לתוך רקמת בעל החיים.

מתי חושדים בנוכחות מלען?
מקרים של דלקות תת עוריות, הפרשות מוגלתיות מן האף או האוזן או שיעול כרוני לאחר טיול בשדות, אשר לא נפתרים (או חוזרים) לאחר הפסקת טיפול באנטיביוטיקה צריכים להעלות חשד להמצאות מלען באזור.
חשוב להבין כי מקרים חמורים יכולים להוביל למצב מסכן חיים, בייחוד אם המלען הגיע לתוך דרכי הנשימה (הריאות) או האיברים הפנימיים.

ועכשיו בחזרה לג'וני:

של החשד להמצאות מלען באפו של הכלב הוחלט לבצע רינוסקופיה. בפרוצדורה זו מכניסים אנדוסקופ אשר מורכב מסיב אופטי עם מצלמה בחיפוש אחר המלען (או כל דבר אחר אותו אנו מחפשים). הפרוצדורה בוצעה במרפאה וטרינרית עימה אנו עובדים.
ג'וני הורדם לשם הפרוצדורה מאחר והיה ברור לכולנו כי לא ניתן להכניס ציוד לאפו בלי שיתעטש או שיגרם לו סבל נוסף.
במהלך הפרוצדורה אכן נמצא מלען באפו אשר גרם להפרשות לעיטושים (בתמונה התחתונה).

בעדינות, נותק המלען מרקמת האף והוא הוצא מהנחיר (ראו סרטון, לא מיועד לרגישים שבכם).

מיד אחרי שג'וני התאושש מן ההרדמה כבר הבחנו שהוא רגוע הרבה יותר והעיטושים פסקו. הוא שוחרר לביתו עם טיפול אנטיביוטי, למספר ימים נוספים בשל האפשרות שהמלען גם לזיהום בחלל האף.

דילוג לתוכן